Vodič za tretman akni

(Deo I)

 

 

Neverovatnih 70% osoba starosti između 12 i 24 godine biće bar jednom suočeno sa problemom akni. Dobra vest je to što će se akne povući kod najvećeg broja mladih na izlazu iz adolescencije, odnosno posle 24 godine starosti. Ipak, period kada je koža zahvaćena aknama sa sobom nosi različite poteškoće koje nisu samo estetske već ozbiljne psihološke i socijalne prirode. Istraživanja govore o značajnom prilagođavanju životnog stila u odnosu na stepen i položaj akni. One utiču na izbor odeće, frizure, tip fizičke aktivnosti ili odluke o (ne)odlasku u školu, dovode do smanjenja koncentracije na nastavi, otežavajući na taj način slobodno učešće u različitim aktivnostima i ispoljavanju identiteta. Osim toga, usled njihovog prisustva može doći i do izmene slike o samom sebe, odnosno vrednovanja sebe, i poteškoća u formiranju novih poznanstava i socijalnih veza. Zbog fizičke prirode akni, pogotovo kod ozbiljnijih oblika, povećava se izloženost vršnjačkom verbalnom i fizičkom nasilju. Na kraju, direktne psihološke posledice zabeležene su u vidu anksioznosti, depresije, suicidalnih namera i, u ekstremnim slučajevima, pokušajima samoubistava.

Ovi podaci ukazuju na znatno dublje društvene probleme, kao što su smanjen kapacitet za empatiju, manjak vaspitanja i kulture u ophođenju prema licima sa zdravstvenim izazovima, kao i glorifikaciji poželjnog fizičkog izgleda i isključivanju drugačijeg. Kada ovo uparimo sa manjkom dostupnih relevantnih informacija i prisustvom najrazličitijih šarlatana koji leče akne nepoznatim ili neproverenim metodama, potpuno je prirodno osetiti bes.

Stoga će serija narednih tekstova na jasan, direktan i visoko selektivan način predstaviti efikasne, u praksi proverene i pristupačne strategije za tretman akni!

Akne nastaju zapušavanjem pora. Kada se pora zapuši, ona u sebi nakuplja masnoću i mrtve ćelije kože, usled čega dolazi do oksidacije i aktiviranja imunološkog odgovora kože, što rezultira upalnim procesima koje prepoznajemo kao akne. Suštinski razlozi za nastanak akni nisu u potpunosti jasni, ali deo odgovornosti se svakako odnosi na nasledne faktore, aktivnost testosterona, kao i, sekundarno, ishranu u kojoj dominiraju namirnice koje doprinose upalnim procesima, kao što su prosti ugljeni hidrati (šećeri i bela brašna), hidrogenizovane, odnosno visoko rafinisane biljne masti (margarin, zejtin, namazi, biljni sirevi), kao i visoko industrijski prerađeni proizvodi svih vrsta (konzervirane namirnice, mesne prerađevine, slatkiši i grickalice).

Poznati iritansi, kao što su prosti alkoholi, parfemi i etarska ulja, mogu da izazovu reaktivnost i pojačaju simptome akni, te su nekompatibilni sa adekvatnim tretmanom akni.

Strategije za dobru protiv akni možemo da svrstamo u četiri osnovne grupe:

  • Otpušavanje pora i uspostavljanje normalne fiziološke funkcije što se uglavnom postiže AHA i BHA, odnosno voćnim kiselinama, kao i nekim pomoćnim jedinjenjima, kao što je vitamin B3 u vidu niacina ili nikotinamida.
  • Antibakterijsko dejstvo koje se postiže benzoil peroksidom i antibioticima.
  • Stimulacija ćelija kože retinoidima, odnosno tretinoinon i adapalenom, kako bi se ponašale pravilno.
  • Smanjenje oksidativnog stresa upotrebom vitamina C, vitamina E, selena, ekstrakta semena grožđa, EGCG iz zelenog čaja, alpfa lipolne kiseline, ferulne kiseline, resveratrola, superoksid dizmutaza i dr.

Kombinacija ovih strategija predstavlja po mom mišljenju uspešnu borbu protiv akni, što se ogleda i u transformaciji tržišne ponude proizvoda za ovu namenu u svetu.

Što se tiče trajanja tretmana, odnosno perioda primene proizvoda, on je uslovljen jačinom proizvoda, frekvencijom primene, tipom i stepenom akni, te značajno varira od osobe do osobe. Ipak, očekivano je da će najveći broj ljudi uvideti jasne rezultate u prvih par meseci, optimalno do 6 meseci, povlačenje simptoma nastupiće do 12 meseci. Takođe, svi proizvodi koji će biti predstavljeni, primenjuju se na celoj zahvaćenoj regiji, ne samo na aknama.

U naredna dva teksta ću predstaviti primarne i pomoćne strategije za akne sa preporučenim proizvodima. Potom će svi tekstovi biti objedinjeni u jedan vodič, koji će biti moguće preuzeti sa sajta.

Na kraju, kada dobijete akne, obratite se dermatologu, to je jedini odgovoran put, i porazgovarajte sa njim o mogućim strategijama. Imajte na umu da nisu svi dermatolozi specijalizovani za akne, te se potrudi da nađete one koji jesu. Uvek tražite mišljenje više!

 

m.a.p