Vodič za tretman akni

 

 

Neverovatnih 70% osoba starosti između 12 i 24 godine biće bar jednom suočeno sa problemom akni. Dobra vest je to što će se akne povući kod najvećeg broja mladih na izlazu iz adolescencije, odnosno posle 24 godine starosti. Ipak, period kada je koža zahvaćena aknama sa sobom nosi različite poteškoće koje nisu samo estetske već ozbiljne psihološke i socijalne prirode. Istraživanja govore o značajnom prilagođavanju životnog stila u odnosu na stepen i položaj akni. One utiču na izbor odeće, frizure, tip fizičke aktivnosti ili odluke o (ne)odlasku u školu, dovode do smanjenja koncentracije na nastavi, otežavajući na taj način slobodno učešće u različitim aktivnostima i ispoljavanju identiteta. Osim toga, usled njihovog prisustva može doći i do izmene slike o samom sebe, odnosno vrednovanja sebe, i poteškoća u formiranju novih poznanstava i socijalnih veza. Zbog fizičke prirode akni, pogotovo kod ozbiljnijih oblika, povećava se izloženost vršnjačkom verbalnom i fizičkom nasilju. Na kraju, direktne psihološke posledice zabeležene su u vidu anksioznosti, depresije, suicidalnih namera i, u ekstremnim slučajevima, pokušajima samoubistava.

Ovi podaci ukazuju na znatno dublje društvene probleme, kao što su smanjen kapacitet za empatiju, manjak vaspitanja i kulture u ophođenju prema licima sa zdravstvenim izazovima, kao i glorifikaciji poželjnog fizičkog izgleda i isključivanju drugačijeg. Kada ovo uparimo sa manjkom dostupnih relevantnih informacija i prisustvom najrazličitijih šarlatana koji leče akne nepoznatim ili neproverenim metodama, potpuno je prirodno osetiti bes.

Stoga će serija narednih tekstova na jasan, direktan i visoko selektivan način predstaviti efikasne, u praksi proverene i pristupačne strategije za tretman akni!

Akne nastaju zapušavanjem pora. Kada se pora zapuši, ona u sebi nakuplja masnoću i mrtve ćelije kože, usled čega dolazi do oksidacije i aktiviranja imunološkog odgovora kože, što rezultira upalnim procesima koje prepoznajemo kao akne. Suštinski razlozi za nastanak akni nisu u potpunosti jasni, ali deo odgovornosti se svakako odnosi na nasledne faktore, aktivnost testosterona, kao i, sekundarno, ishranu u kojoj dominiraju namirnice koje doprinose upalnim procesima, kao što su prosti ugljeni hidrati (šećeri i bela brašna), hidrogenizovane, odnosno visoko rafinisane biljne masti (margarin, zejtin, namazi, biljni sirevi), kao i visoko industrijski prerađeni proizvodi svih vrsta (konzervirane namirnice, mesne prerađevine, slatkiši i grickalice).

Poznati iritansi, kao što su prosti alkoholi, parfemi i etarska ulja, mogu da izazovu reaktivnost i pojačaju simptome akni, te su nekompatibilni sa adekvatnim tretmanom akni.

Strategije za dobru protiv akni možemo da svrstamo u četiri osnovne grupe:

  • Otpušavanje pora i uspostavljanje normalne fiziološke funkcije što se uglavnom postiže AHA i BHA, odnosno voćnim kiselinama, kao i nekim pomoćnim jedinjenjima, kao što je vitamin B3 u vidu niacina ili nikotinamida.
  • Antibakterijsko dejstvo koje se postiže benzoil peroksidom i antibioticima.
  • Stimulacija ćelija kože retinoidima, odnosno tretinoinon i adapalenom, kako bi se ponašale pravilno.
  • Smanjenje oksidativnog stresa upotrebom vitamina C, vitamina E, selena, ekstrakta semena grožđa, EGCG iz zelenog čaja, alpfa lipolne kiseline, ferulne kiseline, resveratrola, superoksid dizmutaza i dr.

Kombinacija ovih strategija predstavlja po mom mišljenju uspešnu borbu protiv akni, što se ogleda i u transformaciji tržišne ponude proizvoda za ovu namenu u svetu.

Što se tiče trajanja tretmana, odnosno perioda primene proizvoda, on je uslovljen jačinom proizvoda, frekvencijom primene, tipom i stepenom akni, te značajno varira od osobe do osobe. Ipak, očekivano je da će najveći broj ljudi uvideti jasne rezultate u prvih par meseci, optimalno do 6 meseci, povlačenje simptoma nastupiće do 12 meseci. Takođe, svi proizvodi koji će biti predstavljeni, primenjuju se na celoj zahvaćenoj regiji, ne samo na aknama.

U naredna dva teksta ću predstaviti primarne i pomoćne strategije za akne sa preporučenim proizvodima. Potom će svi tekstovi biti objedinjeni u jedan vodič, koji će biti moguće preuzeti sa sajta.

Na kraju, kada dobijete akne, obratite se dermatologu, to je jedini odgovoran put, i porazgovarajte sa njim o mogućim strategijama. Imajte na umu da nisu svi dermatolozi specijalizovani za akne, te se potrudi da nađete one koji jesu. Uvek tražite mišljenje više!

Primarne strategije

 

U ovom delu ću pisati o primarnim strategijama za suzbijanje akni čije je delovanje potvrđeno nezavisnim i dobro dizajniranim studijama o efikasnosti, te višedecenijskom praktičnom primenom.

Retinoidi (tretinoin i adapalen)

Tretinoin je aktivni oblik vitamina A čiji je mehanizam delovanja vrlo kompleksan, a počinje aktiviranjem receptora retinoinske kiseline i tako ispoljava čitav niz pozitivnih učinaka na kožu. Koristi se još od 1970. godine, tako da je savladao značajan test vremena. Najčešće se u prvi plan stavlja njegov uticaj na smanjenje lučenja sebuma i podršku smeni ćelija kože. Ipak, tretinoin suštinski utiče na to kako će se ćelije kože ponašati, odnosno simbolički posmatrano, on edukuje ćelije kože aktiviranjem specifičnih gena sa kaskadnim efektom. Tako se koža zahvaćena aknama u prisustvu tretinoina u stvari ponaša zdravije. Ovo ga čini verovatno najefikasnijim jedinjenjem u tretmanu svih tipova akni. Izuzetne rezultate daje u kombinaciji sa topikalnim antibioticima.

Kod dela korisnika tretinoin će izazvati propratne efekte u vidu crvenila, perutanja, alergijskih reakcija i dr. Propratni efekti su očekivani u blagom obimu, i to samo u prvih nekoliko nedelja primene kada se koža privikava na tretinoin, mada i ovo može da se izbegne.

Propratne reakcije su dosta uslovljene koncentracijom tretinoina i frekvencijom upotrebe. Stoga uvek treba krenuti sa najmanjom mogućom koncentracijom, i to svega dva do tri puta nedeljino tokom prvih 4 do 6 nedelja, a potom treba uvoditi po jedan novi dan na svake 4 nedelje sve dok se ne dostigne svakodnevna upotreba. Nakon toga može se povećavati i koncentracija po istom modelu. Idealna koncentracija koju treba dostići je 0,05%, dok je relativno optimalna 0,025%. Novije studije daju prednost redovnoj primeni u odnosu na samu koncentraciju, tako da najpre treba adaptirati kožu na svakodnevnu upotrebu bez obzira na to koja je jačina tretinoina u pitanju.

Jedinjenja kao što je to niacin/vitamin B3, niže doze vitamina C (5% za LAA), resveratrol, ferulna kiselina, vitamin E, avena sativa krenel ekstrakt ili bisabolol mogu da pomognu u prevenciji i ublažavanju propratnih efekata.

Kako bi se smanjila mogućnosti iritacije i bolje adaptirala koža na tretinoin, može se koristiti neutralna laka hidratantna krema (prema tipu kože), koja bi se nanela 10 minuta pre nanošenja tretinoina, jer bi se na taj način usporila njegova apsorpcija.

Tretinoin se nanosi samo noću, dok je danju obavezna upotreba proizvoda za zaštitu od sunca: idealno bi bilo koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom 50, širokog spektra zaštite.

Tretinoin je dostupan samo uz recept.

Adapalen predstavlja treću generaciju aktivnog oblika vitamina A koji deluje, bar kada su u pitanju akne, skoro isto kao tretinoin, ali sa znatno manje iritacija i većom foto-stabilnošću usled promena u strukturi molekula i vezivanja samo za selektovane receptore u koži. Adapalen od 0,1% ima sličnu efikasnost kao tretinoin od 0,05%, ali se značajno lakše podnosi. U kombinaciji sa antibioticima takođe ima izuzetan efekat.

Širi spektar delovanja tretinoina nije potpuno potvrđen sa adapalenom, ali je adapalen, iz perspektive tretmana akni, čini se, jednako dobar izbor.

 

Bezoil peroksid (BP)

Upotrebljava se još od 1930. godine, što znači da je preživeo neverovatan test vremena i to sa dobrim razlogom. Naime, BP ima sposobnost da prodre u kožu i dopremi kiseonik, a pošto bakterije žive u sredini bez kiseonika na ovaj način uspeva da ubije 99,9% njih. Takođe, BP blago isušuje kožu i ima nežan piling efekat. Kako bi zaista uklonio akne, poželjno je da se BP primenjuje dva puta dnevno, i to rigorozno, odnosno svakodnevno u kontinuitetu. Idealna doza, pogotovo za početnike, jeste 2,5% i ona ostvaruje iste rezultate kao veće doze od 5%, samo zahteva nešto duži period upotrebe, ali zato sa znatno manje neželjenih reakcija. U kozmetičkim proizvodima bezoil peroksid uglavnom možemo naći u koncentraciji od oko 5%. Kombinacija BP-a sa blagim sredstvom za čišćenje, koje je obogaćeno AHA i/ili BHA kiselinama, koje kolokvijalno nazivamo voćnim kiselinama (uglavnom do 10% AHA i do 2% BHA ), pospešuje efikasnost i prodiranje BP-a u kožu, a pomaže i otvaranju pora.

 

Preporučeni proizvodi

Apoteka Beograd – Benzoil peroksid gel 5%. Cena je oko 337 dinara za 50 ml. BP nije bas najbolje rastvoren u proizvodu, te sadrži bele gromuljice u manjoj količini, što ne utiče znatno na efikasnost.

Koto Derma – Benzoil peroksid gel. Cena je oko 500 dinara za 50 ml, i odnosi se na različite jačine. BP je odlično rastvoren u ovom proizvodu.

 

AHA/BHA / Voćne kiseline

U pitanju su prirodne kiseline biljnog porekla koje se dele na alfa hidroksi i beta hidroksi kiseline, odnosno AHA i BHA. Najčešće AHA su glikolna i mlečna kiselina, dok je najčešća BHA salicilna kiselina. Deluju blago i neprimetno tako što odstranjuju mrtve ćelije kože, što dovodi od bolje proliferacije (smene) ćelija, pomaže otpušavanje pora i brže uklanjanje posledica akni, kao što su pigmentacija i crvenilo. Dugoročnom upotrebom stimulišu proizvodnju kolagena i elastina, tako da ostvaruju efekat prevencije znakova starenja. Zbog veličine molekula BHA ima dodatnu sposobnost da odstranjuje mrtve ćelije (i druge sadržaje) u samim porama, dok AHA deluje samo na površini. Stoga se BHA prvobitno koristi za tretman kože sklone aknama, a potom se uvodi AHA, ukoliko je to potrebno. Preporučena koncentracija za početnike je 5% za AHA ‒ idealno za mlečnu kiselinu, i 1% za BHA, odnosno salicilnu kiselinu, i to jedan put dnevno prvih nekoliko nedelja, a potom se može nanositi dva puta dnevno ukoliko koža to prihvata. Ukoliko se javi iritacija, privremeno prekinuti upotrebu dok se ona ne povuče, a potom pokušati sa primenom svako drugo veče. Optimalna koncetracija za AHA je 7% (maksimalno 10%), a za BHA 1,5% (maksimalno 2%). Veće koncentracije nisu nužno potrebne da bi se ostvarili dobri rezultati, niti je nužno potrebno da se primenjuju dva puta dnevno. AHA i BHA su najefikasnije u kombinaciji sa BP.

Nažalost, najveći deo ponude AHA i BHA proizvoda na našem tržištu je izuzetno loše formulisan, što podrazumeva i magistralne preparature po receptu dermatologa. U pitanju su uglavnom proizvodi koji sadrže samo alkohol i neku od kiselina bez dodavanja jedinjenja koja bi delovala umirujuće i pomogla propustljivost kože. Neki proizvodi pak, kao na primer Noreva Exfoliac Losion, ne samo što su na alkoholnoj bazi nego imaju agresivan cvetni miris koji se zadržava na koži satima. Prosti alkoholi remete hidrolipidnu barijeru kože, značajno je isušuju i odstranjuju ključne supstance koje kožu čine zdravom i otpornom, dok pri dugoročnoj upotrebi povećavaju lučenje sebuma, bez obzira na to što u početku lukavo  masnoj koži daju privremeno matiran izgled i osećaj. Postoje na stotine jedinjenja koja su alternative prostim alkoholima, a koja nemaju negativne efekte, tako da nema prepreke u odstranjivanju prostih alkohola iz kozmetike. Naravno, osim njihove banalno niske cene. Prosti alkoholi su na hemijskom sastavu obeleženi kao alcohol, SD alcohol, denaturedet alcohol, ethanol ili ethyl alcohol, metanol, benzyl alcohol ili isopropyl alchocol.

 

Preporučeni proizvodi

NeoStrata – Rastvor za masnu kožu sa 8% glikolne kiseline. Cena je za 3.700 dinara za 100 ml. Nema potrebe da se rastvori ovog tipa nanose na tufer već ih treba naneti direktno na lice. U suprotnom će veći deo proizvoda ostati na tuferu umesto na licu.

NeoStrata – Bionski serum sa 10% laktobionske kiseline i vitaminima A, C i E. Cena je 3.900 za 30 ml.

NeoStrata – Gel za akne sa AHA, BHA i retinil palmitatom (retinyl palmitat ‒ oblik vitamina A koji zahteva značajne konverzije da bi prešao u aktivni oblik), koji je odličan za primenu na samoj akni, ali ne na regiji zbog sadržaja alkohola i jake koncentracije kiselina. Odlična je opcija i Citratni buster, takođe od NeoStrate sa ukupno 20 % kiseline, koji se primenjuje jednom nedeljno i dobra je kućna zamena za tretmane voćnim kiselinama kod kozmetičara, po ceni od 400 dinara za jednu primenu.

Paulas Choice – Skin perfecting BHA 2% Liquid. Cena iznosi 29 dolara za 118 ml. Ovo je verovatno najpopularniji tonik sa BHA na svetu koji dodatno sadrži hidratizujuca i umirujuća jedinjenja. Naručuje se putem interneta.

The Ordinary – Salicilic Acid Solution 2%, koji se može priuštiti po ceni od 5,30 evra za 30 ml. Ovaj minimalnistički serum sa 2% salicilnom kiselinom naručuje se takođe putem interneta.

The Ordinery – Lactic acid 5% +HA, čija cena iznosi 6,50 evra za 30 ml. Minimalnistički serum sa mlečnom kiselinom u koncentraciji od 5% i sa dodatkom hijaluronske kiseline i umirujućeg ekstrakta. Takođe je dostupan i u koncetraciji od 10%. Naručuje se putem interneta.

Naravno, možete koristiti bilo koji drugi proizvod sa kiselinama koji je vama dostupan, pod uslovom da nema iritanasa koji su navedeni na početku teksta.

Pomoćne strategije

 

Pomoćne strategije se odnose na aktivna jedinjenja koja kada se sama primenjuju imaju ograničen učinak na akne, odnosno ne mogu samostalno dovesti do njihovog povlačenja, ali ostvaruju antiokisativno i protivupalno delovanje, te su stoga snažna podrška u strategijama borbe protiv akni.

Vitamin B3

Niacin/Nikotinamid odnosno vitamin B3 je esencijalan za najrazličitije ćelijske procese. Topikalna primena B3 doprinosi jačanju barijere kože i regulaciji lučenja sebuma (premalog ili preteranog), pomaže pri očuvanju strukture i normalne funkcije pora, a pomaže i kod pigmentacije, oksidativnog stresa i opšteg izgleda kože. Zbog svog višestrukog delovanja i dobre podnošljivosti koristi se u svim kategorijama proizvoda, za sve starosne grupe i tipove kože. Najveći broj studija je rađen sa koncetracijama od 4% i 5%, gde je demonstrirana redukcija finih linija i bora, hiperpigmentacije i crvenila. Takođe, u komparativnoj studiji nikotinamida od 4% i 1% klindamicina, kod masnih koža nikotinamid je delovao bolje u redukciji akni nego 1% klindamicin. Za razliku od antibiotika, nikotinamid, kao i benzoil peroksid, ne dovodi do rezistencije bakterija.

Jedini vitamin B3 proizvod koji sam uspeo da nađem kod nas je Norova Exfoliac NC Gel sa 4% niacina u vodeno-alkoholnoj bazi, koji je namenjen ciljanoj upotrebi (tj. nanosi se na samu aknu). Podatke o ciljanoj upotrebi niacina nisam uspeo da pronađem, dok su studije rađene standardnom primenom na koži zahvaćenoj aknama. Ostaje nejasno odakle ova instrukcija. Proizvod sadrži alkohol, tako da sam jako skeptičan. Cena ovog proizvoda je oko 900 dinara za 30 ml.

Verujem da će vam svaka apoteka koja izrađuje kozmetičke proizvode moći da napravi niacin u serumu ili gelu bez alkohola, pošto je niacin stabilan i lak za formulisanje.

Preporučeni proizvodi

The Ordinery – Niacinamide 10% + Zink 1%, po ceni od 5,90 evra za 30 ml, sa maksimalnom koncetracijom B3 i dodatkom cinka od 1%, naručuje se putem interneta.

Paulas Choice – Resist 10% Niacinamide Booster, po ceni od 42 dolara za 20 ml, predstavlja potpun proizvod za negu lica, i koristi se kako za akne tako i za ublažavanje znakova starenja, pošto pored vitamina B3 (10%) sadrži vitamin C, glukozamin, fosfolipide, niz biljnih ekstrakata i jedinjenja za hidrataciju, otuda i znatno viša cena.

 

Vitamin C

Sa stanovišta efekata, vitamin C izjednačava i značajno osvežava izgled tena, pomaže u zaštiti od štetnih uticaja spoljne sredine, stimuliše sintezu kolagena i tako doprinosi održavanju tonusa i elastičnosti kože, odnosno pomaže ukupno održavanje mladalačkog izgleda kože. L-asobic acid je oblik vitamina C čiju upotrebu prvenstveno zagovaram, jer se preovlađujući broj studija o efikasnosti vitamina C odnosi na njega. Ipak zbog Ph vrednosti i svojih karakteristika kao kiseline, često ga je teško inkorporirati u tretman akni koji se zasniva na tretinoinu ili benzoil peroskidu, pošto će zasigurno povećati reaktivnost kože. U manjim koncetracijama (5%) može da pomogne primenu retinoida i smanji iritacioni potencijal. Kako se bi se maksimalno uklonio rizik, u ovakvim situacijama koriste se drugi oblici vitamina C, gde se u tretmanu akni posebno dobro pokazao Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP). SAP ima minimalni potencijal za iritaciju, a u inicijalnim studijama pokazuje interesantno delovanje u suzbijanju simptoma akni.

Za više informacija o vitaminu C pogledajte vodič za vitamin C koji se nalazi na blogu.

Preporučeni proizvodi

La Roche Posay – Redermic C sa 5% vitamina C, po ceni od oko 3000 dinara za 40 ml. Sadrži parfem koji nije postojan.

SkinCeuticals – C E Ferulic sa 15% vitamina C kao L-asobic acid, 1% vitamina E i 0,5 ferulne kiseline uz idealnu ph vrednost ‒ jedan je od prvih proizvoda ove vrste, ali i dalje odlično formulisan i bez potencijalnih iritanasa. Takođe, trospratno navodi karakteristike aktivnih jedinjenja u proizvodima tako da potrošač tačno zna koji oblik i koncentraciju kupuje. Postoje još dve opcije seruma sa 10% vitamina C koje su jednako dobro formulisane. Cena im je oko 10.000 dinara za 30 ml.

Murad – Essential ‒ C Day Misture SPF 30 je odlična dnevna krema sa vitaminom C i zaštitnim faktorom. Sadrži nekoliko oblika (derivata) vitamina C, vitamina A, miks aminokiselina i dobre biljne ekstrakcije zajedno sa faktorom zaštite od sunca širokog spektra, te može biti ne samo proizvod na bazi vitamina C već i dobra dnevna krema koja bi se kombinovala sa primarnim strategijama za akne. Sadrži parfem, ali ga izgleda ima vrlo malo te se jedva oseća. Cena ovog proizvoda je oko 7.000 dinara za 50 ml, a može se nabaviti u pojedinim apotekama i salonima.

The Ordinary brend nudi impresivnu ponudu jednostavnih a efikasnih formulacija sa vitaminom C u različitim oblicima po ceni koja uglavnom ne prelazi 15 evra po proizvodu. Ovde naravno dobijate samo vitamin C u bazi bez drugih jedinjenja, ali u dominatnim koncetracijama. Ovaj pristup svakako nije loš pogotovo kada ste na primarnom tretmanu protiv akni kako bi kontrolisali potencijal za iritaciju. Dostupni su Vitamin C (LAA) suspenzija 30% u silikonu (6,50 evra za 30 ml), Ascorbyl Glucoside Solution 12% (12,90 evra za 30 ml) i Magnezium Ascorbyl Phosphate 10% (9,60 evra za 30 ml).

 

 

Antioksidansi

Proizvodi oksidativnog stresa, kao i oksidacije lipida/sebuma, predstavljaju ozbiljan problem za održavanje zdravlja i izgleda kože, te, pored ostalih faktora, dovode i do pojave akni i prevremenog starenja kože. Stoga je antioksidativna podrška koži, bez obzira na to da li se radi o aknama, znakovima starenja ili prevenciji, izuzetno važna.

Pomenuti vitamin C i B3 su svakako izuzetni antioksidansi. Pored njih dobro je pomenuti vitamin E, selen, ekstrakt semena grožđa, EGCG iz zelenog čaja, alpfa lipolnu kiselinu, ferulnu kiselinu, resveratrol, superoksid dizmutazu i druge. Naspram upotrebe samo jednog antioksidansa u proizvodu, uvek je bolje zateći bar tri koji tada formiraju antioksidativnu mrežu u kojoj se međusobno stabilizuju i pospešuju jedni drugima dejstvo. Neki savremeni antioksidansi, kao što je to EKU 134, imaju sposobnost da se regenerišu i tako duže deluju na koži, te nisu osetljivi na svetlost.

 

Laseri

Laseri deluju tako što laserska svetlost (u zavisnosti od tipa lasera, boje, talasne dužine i samih podešavanja tokom tretmana) prodire u različite slojeve kože i na taj način:

  • oštećuje zid bakterija što dovodi do privremenog smanjenja njihovog broja,
  • smanjuje produkciju sebuma,
  • deluje protivupalno.

Uspešnost tretmana dramatično varira od 36% do 83%, dok su kliničke sudije uglavnom lošeg dizajna i izvođene na vrlo malim grupama ljudi. Rezultati su većinom privremeni i u odnosu na dostupne podatke teško je odrediti koji je laser najbolji.

Sa druge strane, kada govorimo o posledicama akni kao što su ožiljci od akni i postinflamatornoj hiperpigmentaciji, laseri verovatno predstavljaju najefikasniji tretman.

m.a.p