C – VODIČ

Sve što treba da znate o vitaminu C

 

Po nalazima Guglove statistike, vitamin C je najviše pretraživan kozmetički proizvod, odnosno jedinjenje, u 2017. godini.

Kada se koristi samostalno, vitamin C ispoljava višestruka pozitivna dejstva na kožu, što je dokazano zavidnim brojem nezavisnih kliničkih studija. Sa stanovišta efekata, vitamin C ujednačava i značajno osvežava ten, pomaže pri zaštiti od štetnih uticaja spoljne sredine, stimuliše sintezu kolagena i tako doprinosi održavanju elastičnosti kože, odnosno pomaže ukupno održavanje zdravog izgleda kože. Ipak, upotreba vitamina C može predstavljati pravi izazov, pre svega jer se mogu se javiti iritacije ili se ponekad desi da proizvod uopšte ne ispoljava dejstvo. Razlozi za ovo uglavnom leže u oblicima vitamina C koji se koriste u proizvodima, potom u koncentraciji, načinu formulacije, pa čak i sama ambalaža proizvoda može igrati važnu ulogu.

Da biste mogli da u moru ponude izaberete najbolji vitamin C za vas i pritom se zaštitite od zloupotrebe, imajte na umu sledeće informacije.

Biološki raspoloživ odnosno aktivan oblik vitamina C je (L)-asorbic acid (LAA) i samo njega mogu koristiti ćelije kože. Svi drugi oblici, o kojima će kasnije biti reči, moraju putem metabolizma biti konvertovani u LAA kako bi delovali. Iz ove činjenice potiču i različiti oprečni stavovi vezani za druge oblike vitamina C. LAA je takođe najistraživaniji oblik, te uvek kada čujete nekoga da govori o vitaminu C, znajte da se to najverovatnije odnosi na LAA oblik, osim u slučajevima kada je eksplicitno drugačije navedeno. Istraživanja nam govore o antioksidativnom delovanju (zaštita od proizvoda oksidativnog stresa) LAA oblika vitamina C, potom o foto-protektivnom delovanju (štiti od oštećenja izazvanih UV zracima), zatim da reguliše pigmentaciju tako što inhibira proizvodnju pigmenta, deluje protivupalno i pomaže pri zaceljivanju rana, te da utiče na proizvodnju i održavanje kolagena u koži.

Zbog karakteristika svog molekula, LAA je vrlo nestabilan kada se izloži suncu ili vazduhu te se nađe u vodenom rastvoru. Tada podleže brzoj degradaciji, što predstavlja izazov kada treba da se nađe u proizvodu koji stoji izložen na policama, a potom se nanosi na kožu. Kako bi se rešio ovaj problem, LAA se stabilizuje za kozmetičku upotrebu tako što se, pre svega, prilagođava Ph vrednost proizvoda na oko 3,5 pH, čime se poboljšava njegova stabilnost i povećava propustljivost kože. pH inače igra veliku ulogu u efikasnosti proizvoda, stoga se sve češće nalazi jasno naveden na ambalaži. Osim toga, LAA se dodatno stabilizuje, pored ostalih, dodavanjem vitamina E i ferulne kiseline, pošto se ova dva jedinjenja međusobno stabilizuju i pojačavaju delovanje LAA. Moguća je i enakapsulacija LAA putem lipozoma ili glukoze, kao i modifikacija samog molekula. Ovakva stabilizacija je najčešća kada govorimo o vodenim rastvorima sa LAA koje potrošači najviše vole pošto su veoma lagani i mogu lako da se inkorporiraju u bilo koji režim nege. Česte su i suspenzije LAA u derivatu maslinovog ulja, skvalenu ili silikonu. Naime, kada nema vode u proizvodu, i ukoliko je izolovan od svetla, onda nema problema sa degradacijom. Kod formulacija na bazi polimera odnosno silikona treba imati na umu teorijsko stanovište koje smatra da će jedan deo LAA ostati zatočen u silikonu, tako da iako je navedena koncentracija na proizvodu na primer 20%, u praksi je to manje za deo LAA koji ostaje u silikonu. Koliko tačno LAA ostaje u silikonu, nije baš najjasnije, ali teorijska pretpostavka je oko ¼.

Ambalaža igra jednako važnu ulogu, čak i pored stabilizacije, pošto degradacija LAA nije uklonjena već samo usporena. Stoga ambalaža mora da maksimalno štiti od svetla i vazduha, tako da treba birati proizvod u zatamnjenom pakovanju ili neprozirnoj ambalaži, koja minimalno izlaže proizvod vazduhu.

Koncentracija takođe igra presudnu ulogu!

Naime, studije o efikasnosti vitamina C kao LAA se uglavnom odnose na visoke koncentraciju. Manje koncentracije igraju jednako važnu ulogu u nezi kože, ali će verovatno trebati više vremena da bi se videli slični rezultati. Sa druge strane, koncentracija od 20% može da izazove iritacije, te se treba polako adaptirati na veće doze. Koncentracija od 5% se preporučuje osobama sa osetljivom kožom, kao i za tretman kože posle tretmana voćnim kiselinama, kolagen indukcionom terapijom, laserom i drugo. Koncentracija koja će odgovarati najvećem broju osoba je 10%‒15%, i od nje treba krenuti sa procesom adaptacije na LAA, a ukoliko se javi iritacija, treba pokušati sa manjom frekvencijom upotrebe ‒ na primer samo uveče ili svakog drugog dana.

LAA svoje dejstvo ispoljava u trajanju od 8 sati, dok za 4 dana postiže punu koncentraciju u koži, stoga ga treba upotrebljavati redovno, i to dva puta dnevno, a obavezno danju.

Kako bi se smanjila učestalost iritacija i povećala stabilnost, razvijeni su različiti derivati vitamina C od kojih su najzastupljeniji:

·      Sodium Ascorbyl Phosphate,

·      Magnesium Ascorbyl Phosphate,

·      Ascorbyl Palmitate,

·      Ascorbyl Tetra-Isopalmitate,

·      Ascorbyl Glucoside,

·      Ascorbyl 2-Phosphate 6-Palmitate,

·      3-O-Ethyl Ascorbate.

Važno je razumeti da kod derivata vitamina C pravila o Ph vrednosti i koncentraciji ne važe, odnosno nisu direktno uporedivi sa LAA oblikom, te svaki ima svoje karateristike. Druge oblike vitamina C treba koristiti u slučajevima pojave preosetljivosti na LAA oblik; potom kada korisimo druge tretmane koji jednako mogu iritirati kožu, kao što su tretmani retinoičnom kiselinom, retinolom, hidrokinonom, AHA ili BHA kiselininama (a želimo istovremeno da imamo i koristi od delovanja vitamina C); kao i u slučajevima kada kod korisnika postoji bojazan usled prisustva nekakvog kožnog stanja (takvi slučajevi svakako zahtevaju dermatološko savetovanje).

U cilju razumevanja i lakše navigacije tržišne ponude različitih oblika vitamina C, preveo sam i prilagodio tabelu koja je popisala najčešće oblike vitamine C i njihova delovanja u odnosu na dostupne podatke koju možete preuzeti ovde – Vitamin C tabela.

Tabela omogućava korisniku da lako utvrdi koji oblik vitamina C odgovara njegovim potrebama gde takođe ukazuje na manjak podataka i neosnovanost pojedinih tvrdnji po pitanju delovanja estera vitamina C.  

 

Podsetnik za šoping proizvoda na bazi vitamina C

–       Proizvod treba da sadrži L-ascorbic acid oblik vitamina C.

–       Ph vrednost treba da bude oko 3,5.

–       Ambalaža ne sme da propušta svetlost i treba minimalno da izlaže proizvod vazduhu.

–       Kombinacija LAA sa drugim antioksidansima, kao sto su vitamin E, ferulna kiselina, EGCG, selen i drugo, dopunjava dejstvo i stabilnost proizvoda.

–       Optimalna  koncentracija je 15%, a idealna 20%.

–       Ukoliko se koriste derivati vitamina C, pokušajte da saznate zašto je baš taj oblik upotrebljen pošto postoje slučajevi, uglavnom kod kompleksnih formulacija i specifičnih namena, kada su alternative i više nego dobrodošle.

–       Proizvod sa vitaminom C ne bi trebalo da sadrži etarska ulja, pogotovo ne citrusna, pošto su ona fotokosična i potencijalni iritansi, te deluju suprotno svrsi vitamina C, a tu su samo kako bi vas zaveli svojim mirisom.

–       Proizvode sa mirisom, bez obzira na to da li su iz prirodnog ili sintetičkog izvora, treba izbegavati, pošto je to još jedan visoko potencijalni iritans.

–       Upotreba proizvoda za zaštitu od sunca, čiji faktor zaštite treba da iznosi najmanje 30, u kombinaciji sa vitaminom C ostvaruje sinergijsko dejstvo, koje pomaže delovanje i stabilnost kako vitamina C tako i filtera za zaštitu od sunca.

 

m.a.p