Istine i laži o hijaluronskoj kiselini (HK)

 

 

HK je verovatno najzatupljenije jedinjenje u kozmetičkim proizvodima danas. Razlog za ovu popularnost leži u njenoj sposobnosti da za sebe veže 1.000 puta više vode od svoje težine, što je čini izuzetnim ovlaživačem, odnosno jedinjenjem koje povećava nivo vode u koži. Povećavanje nivoa vode u koži uklanja manje linije nastale dehidratacijom i delimično može da smanji vidljivost dubljih bora. Takođe, popravlja subjektivan izgled tena jer dovodi do veće refleksije svetlosti sa kože. Ovo se zasniva uglavnom na efektu koji simbolički možemo objasniti primerom ispumpane i napumpane kese, gde je ispumpana kesa smežurana isto kao dehidrirana koža, dok je napumpana zategnuta, glatka i sjajna, baš kao i hidrirana koža.

Pošto je u pitanju jedinjenje koje se već nalazi u našem telu, ono ima minimalni potencijal za iritaciju, a koži daje osećaj prirodne hidratacije. Osim toga, HK nikada ne vezuje suviše vode u koži. Pored ovoga, verovatno ste do sada čuli kako je HK izuzetno jedinjenje u borbi protiv znakova starenja, a pogotovo kada govorimo o borama, te da utiče na različite metaboličke procese u koži.

Na žalost, pored svojih očiglednih prednosti u smislu hidratacije, HK ima i čitav niz slabosti.

Pre svega, sposobnost HK da veže vodu je uslovljena količinom vlage u atmosferi. Tako da ukoliko živite u suvim klimama, kakva je naša u suvim periodima godine, HK ne samo što neće ispoljiti očekivano dejstvo na kožu već će uzimati vodu sa onih mesta gde je ona raspoloživa, a to su dublji slojevi kože. Ovo važi za velike molekule HK koji se zadržavaju na površini kože i koji se zbog svoje jeftine cene nalaze u skoro svim proizvodima. Oni proizvođači čiji proizvodi sadrže manje molekule i više njih, sigurno će to jasno navesti na ambalaži. Kako bi se sprečio ovaj negativni efekat, dobre formulacije koriste tri molekula HK različite veličine koji se nanošenjem raspoređuju kako po površini tako i u srednjim i dubljim slojevima kože, gde otežavaju kretanje vode dajući efekat potpunije i duže hidratacije bez isušivanja dubljih slojeva kože.

Kada govorimo o molekulima, važno je napomenuti da postoje različiti oblici HK, pre svega tu je kiselinski oblik (kako samo ime nagoveštava) i nekiselinski u formi soli. Kada gledamo hemijski sastav proizvoda onda je kiselinski oblik iskazan kao hyaluronic acid dok su soli iskazane kao sodium hyaluronate. Ova distinkcija je u stvari izuzetno važna, pošto kiselinski oblik iskazuje biološko delovanje koje možemo smatrati pogodnim za prevenciju prevremenih znakova starenja, dok su takve tvrdnje za soli u najboljem slučaju diskutabilne ili prenaglašene. Naravno, oba oblika jednako dobro vezuju vodu. Kiselinski oblik je skuplji, pa samim tim i ređi, i sreće se samo kod vrlo modernih formulacija. Često se čuje kako je teško formulisati ova dva oblika zajedno, što uopšte nije tačno.

Sledeći problem se odgleda u biološkom životu HK, odnosno njenom trajanju u koži. Slično kao kod antibiotika koji moramo da uzimamo na svakih 8 ili 12 časova. Biološki život HK je izuzetno kratak, tačnije traje nepun dan, a često i kraće, pa se zbog toga nanosi dva puta dnevno kako bi se u kontinuitetu obezbedila hidratacija. Zajedno sa klimatskim i drugim faktorima ovo može da dovede do značajnih oscilacija u hidrataciji kože.

HK je aktivna koliko i specifični receptori u koži (CD44 receptor) koji omogućavaju vezivanje HK. Na taj način se aktiviraju biohemijski procesi u koži. Na receptore možete gledati kao na imejl adresu ‒ ukoliko nemate imejl ili vam ne radi dobro, onda ne možete primati elektronsku poštu. Odnos HK i receptora na simboličkom nivou može se posmatrati kao odnos partnera,  čiji je zajednički život moguć ukoliko se oni slože, ali to se ne dešava uvek jer je odluka o zajedničkom životu takođe uslovljena višestrukim faktorima. Isto tako HK se neće nužno vezati za receptore. Stoga mnogi proizvodi koriste jedinjenja koja stimulišu proizvodnju HK u koži, kao i receptora, jer oba opadaju sa starenjem. Ovo je nešto sto će se sve češće sretati u proizvodima sa fokusom na HK u formi prekusora.

Na kraju, hidratacija je samo jedan element dehidrirane, suve kože. Razlog sušenja kože leži u nemogućnosti kože da zadržava vodu, odnosno u problemima sa funkcionisanjem ekstracelularne matrice i formiranja hidrolipidnog sloja. U drugom tekstu ćemo se baviti time kako kozmetika može da ojača barijeru kože i smanji otpuštanje vode. Na kraju je uvek dobro da proizvod kombinuje više jedinjenja, odnosno tehnologija za hidrataciju kako bi se kompenzovali nedostaci i stvorilo sinergijsko dejstvo.

 

Mali podsetnik za šoping proizvoda sa HK

 • HK je bezbedna te ima izuzetnu sposobnost hidratacije kože i svakako treba da bude prvi izbor za zadovoljenje ove potrebe.
 • Tvrdnje da HK u svom najčešćem obliku ostvaruje efekat protiv starenja kože su uglavnom prenaglašene, te ih treba uzeti sa rezervom.
 • Treba izbegavati proizvode koji sadrže samo jedan, veliki molekul HK, kada već alternativno možete izabrati druga jedinjenja za hidrataciju, kao što su npr. glicerin i/ili urea.
 • Potražite HK proizvode sa bar 3 molekula različite veličine u koncentraciji od minimum 1%. (Proizvodi koji navode veću koncentraciju od 2% se odnose na prisustvo rastvora sa HK u proizvodu ali se, interesantno, nikada ne navodi koncentracija HK rastvora. Tako da to nikada nije koncentracija čiste HK već rastvora sa HK koji je korišćen).
 • Prisustvo HK prekusora je svakako dobrodošlo, ali ne i presudno (uglavnom zbog manjka studija).

 

HK proizvodi koje preporučujemo za sve tipove kože

 

Sa 3 molekulske veličine HK:

 • Hada Labo – Super hydrator ‒ Cena je oko 2.000 dinara za 150 ml, dostupan je u slobodnoj prodaji i predstavlja najpovoljnu opciju na našem tržištu.
 • The Ordinary ‒ Hyaluronic Acid 2% + B5 ‒ Sa 2% koncentracije HK daje jaču hidrataciju nego Hada Labo, a prodaje se po ceni od 6,80 evra. Naručuje se putem interneta.

 

Sa različitim molekulima HK i jedinjenjima za stimulaciju proizvodnje HK:

 • Eucerin – Hyaluron Filler Concetrate ‒ U slobodnoj prodaji nalazi se po ceni od oko 3.000 dinara za 6 ampula x 5 ml, pri čemu sadrži parfem kao potencijalni iritans.
 • Hylamide – Booster Law Molecular HA ‒ Sa 5 HK jedinjenja i HK biotehnologijom prodaje se po ceni od 22 evra za 30 ml. Bolja opcija je od Eucerina i bez potencijalnih iritanasa. Naručuje se putem interneta.
 • SkinMedica ‒ HA5 Rejuvenating Hidrator ‒ Ovo je proizvod sa 5 HK jedinjenja, tehnologijom i antioksidansima po ceni od oko 10.000 dinara za 28,4 grama. Ima ga u slobodnoj prodaji na pojedinim mestima.

 

Sa višestrukim molekulima, biotehnologijama i kiselinskim oblikom HK:

 • NIOD – Multi Molecular Hyaluronic Complex ‒ Ovo je proizvod sa čak 15 jedinjenja HK i biotehnologijama, i direktnim, kiselinskim oblikom HK u koncentraciji od 1%. Bez razmišljanja, predstavlja najnapredniju HK formulaciju na tržištu. Cena mu je 45 evra za 30 ml. Naručuje se putem interneta.

 

m.a.p