Čišćenje kože

 

Čišćenje kože lica za mnoge predstavlja takvu rutinu da o tome i ne razmišljaju, dok u realnosti čišćenje lica prestavlja temelj nege i može značajno da utiče na kvalitet kože, kao i kvalitet ishoda, bez obzira na to da li je u pitanju borba protiv preveremenog starenja ili možda lečenje akni.

Naime, da li ste se ikada upitali šta je uloga kože?

Primarna uloga kože je da štiti naše telo od spoljašnjih uticaja, kao i da obezbedi senzornu komunikaciju između tela i sredine (toplo, hladno, dodir). Kako bi ispunjavala svoju funkciju zaštite, koža je nepropustljiva, odnosno čak i kada propusti nešto u sebe, to ne stiže do krvotoka. Za ovo je između ostalog odgovorna kompozicija ekstracelularne matrice kao strukturalne, biomehaničke i biohemijske potpore ćelijama; potom stratum corneum kao spoljašnji sloj kože sastavljen od mrtvih ćelija, koji je uronjen ili vezan lipidnim matrikson koji se sastoji od keramida ili ceradima, holesterola i masnih kiselina; i na kraju hidrolipidni sloj sastavljen od znoja, sebuma i keratina zajedno sa mikroorganizmima, koja u odnosu na novija istraživanja ima znato veći uticaj na kožu nego što se inicijalno mislilo.

Sva sredstva za čišćenje deluju tako što uklanjaju kako znoj tako i masnoću, i sa njima naravno sve ono sto se nakupilo na koži, kao što je šminka, UV filteri i prljavština. Usled razlika u formulaciji, uglavnom, tipa i količine čistača, neki proizvodi mogu znatno da isuše kožu tako što povlače veću količinu masnoće. Ukoliko se koži redovno oduzima suviše ovih elemenata, javiće se problemi sa funkcionisanjem kože, odnosno oslabiće njena zaštitna funkcija.

Praktično ovo počinje suvoćom, globalnom ili na pojedinim mestima, a nastavlja se svrabom, crvenilom, manjom tolerancijom prema drugim jedinjenjima koja dolaze u kontakt sa kožom, kao što su sredstva za higijenu prostora, osveživaći prostora, omekšivači rublja, različite tkanine i naravno tradicionalni alegerni, kao što su polen, lateks i drugi. Na kraju dolazi do različitih alergijskih pojava ili pojava nalik alergijskim, odnosno simptomima sličnim ekcemu, psorijazi i drugim.

Ukoliko sredstvo za čišćenje sadrži parfeme koji čak i posle ispiranja ostavljaju jak miris, onda će pomenuti simptomi verovatno biti samo gori. Za suvu kožu je ovo pogubno, jer povećava učestalost inflamacije, kao i gubitak vode, dok kod masne dugoročno isušivanje može da stimuliše veću proizvodnju masnoće i otežava uspostavljanje balansa.

Stoga proizvode za pranje odnosno čišćenje lica (naravno i tela, princip je isti) treba birati tako da pri upotrebi ne isušuju kožu, odnosno da značajno ne menjaju komfor, a pogotovo osećaj kože na dodir, dok efikasno čiste. Ovo se uglavnom postiže upotrebom blagih jedinjenja za čišćenje i dodavanjem masnoća i hidrantantnih jedinjenja.

U odnosu na izloženo, sledeći proizvodi zadovoljavaju kriterijume:

 

  1. Gelovi

La Roche Posay – Lipikar Syndent AP+
Koto Derma, emulzija za čišćenje kože
Balea MED ‒ Ultrasenzitiv
Alverde – MED pflege-dusche
Bioderma – Sensibio DS, gel za čišćenje

 

  1. Uljana sredstva

Clinique ‒ Take the Day Off, balzam za čišćenje
Avene – XeraCalm A.D., ulje za čišćenje
SebaMed, ulje za čišćenje

M.A.P