Smernice za efikasnu zaštitu od sunca

 

Pre nešto više od godinu dana upustili smo se u svojevrsnu „prosvetiteljsku“ misiju sa ciljem da informišemo građane o pretnjama po zdravlje koje dolaze sa nezaštićenim i prekomernim izlaganjem suncu. Ovo je podrazumevalo plasiranje poruka o važnosti adekvatne zaštite od sunca svaki put kada je to bilo moguće. Ipak, svesni smo prethodnih sličnih, a neuspelih pokušaja, tako da smo morali da ponudimo drugačiju perspektivu. Kao fokus izabrano je starenje kože kao jasna manifestacija posledica nezaštićenog izlaganja suncu pošto se, trenutno, za mnoge lepota čini važnijom od zdravlja. Ovaj fenomen obezbedio je veću pažnju javnosti za gorući problem što je zaista rezultiralo promenama javnog narativa kad je reč o zaštiti od sunca. Novinari, beauty blogeri, stručni radnici, čitaoci i brendovi vidno intenziviraju svoje aktivnosti kad je reč o starenju i zaštiti od sunca što nam je omogućilo da prvi put otpočnemo, čini se uspešan, dijalog o ovoj temi.

Pre nekoliko nedelja pozvali smo čitaoce da iznesu svoje nedoumice o zaštiti od sunca kao i o proizvodima za ovu namenu sa ciljem da u ovom tekstu pružimo adekvatne odgovore.Pre nego što pređemo na odgovore, valjalo bi da se podsetimo zašto se štitimo od sunca: Naime, nezaštićeno i produženo izlaganje sunčevim, odnosno UV zracima, predstavlja dominantan faktor koji dovodi do poremećaja rada ćelija kože, degradacije gradivnih struktura i same njene funkcije. Sa jedne strane, ove promene dovode do pojave bora, gubitka elastičnosti, hiperpigmentacija, kapilara, otežane proliferacije ćelija, smanjenog imunološkog odgovora, slabljenja barijerne funkcije kože… Sa druge strane, UV zračenje utiče na pojavu kancera kože tako što oštećuje genetički materijal zbog koga može da dođe do nekontrolisanog množenja ćelija i formiraju tumora. Zato je zaštita od sunca uvek primarno pitanje zdravlja, a ne estetike, pogotovo u svetlu činjenice da je kancer kože jedan od najčešćih oblika maligniteta. Važno je akcentovati da se korišćenjem proizvoda za zaštitu od sunca može delovati preventivno protiv ovog oboljenja kao i na skoro sve znakove starenja kože.

 

OSNOVNI POJMOVI I OZNAKE

UV – označava ultravioletno zračenje kao deo svetlosnog spektra koje emituje sunce, a dolazi do površine zemlje. Kratke je talasne dužine tako da je nevidljivo za oko.

UVA (UVA1, UVA2) i UVB – označava klasifikaciju UV zračenja u odnosu na talasne dužine gde je UVA u rasponu od 320 do 400 nanometara dok je UVB od 290 do 320 nanometara.

UVA – čini 95 odsto ukupne UV radijacije koja dopire do površine zemlje, odgovorno je za tamnjenje kože i prodire duboko te oštećuje strukturu kože. Stoga tamnjenje predstavlja odgovor tela na nastala oštećenja izazvana UV zračenjem pa samim tim nije moguće ostvariti bezbedno tamnjenje – takav koncept treba tretirati kao mit i svesti ga na minimum.

UVB – uglavnom oštećuje više slojeve kože i odgovorno je za crvenilo i opekotine te takođe igra važnu ulogu u razvoju kancera kože. Intenzitet UVB zraka oscilira tokom dana i doba u godini, a najjače je od 10 do 16 časova i od aprila do oktobra.

UV filter – odnosi se na jedinjenja koja imaju sposobnost da nas zaštite od UV zračenja. Različiti filteri štite od različitih zraka (talasnih dužina) stoga uvek treba birati proizvode koji sadrže kako UVA tako i UVB oznaku na ambalaži.

SPF (Sun Protection Factor) označava koliko puta duže koža može da bude izložena suncu uz korišćenje proizvoda za zaštitu, a da ne pocrveni, nasuprot vremenu koje je potrebno da pocrveni bez proizvoda za zaštitu. Praktično, to bi značilo da ukoliko je prosečnoj osobi iz Srbije potrebno 10 minuta da pocrveni, uz upotrebu SPF 50 to bi bilo čak 50 puta duže. Ovo tumačenje je apsurdno jer proizvod za zaštitu od sunca obezbeđuje zaštitu samo tokom prva dva sata od trenutka nanošenja, potom brzo degradira. Stoga SPF treba posmatrati kao oznaku koja govori koliko je približno procenata UV zračenja blokirano, gde SPF15 blokira 93 odsto zračenja, SPF 30 – 97 odsto dok SPF 50 blokira 98 odsto UV zračenja. Što nas dovodi do čestog pitanja a to je – zašto bi neko uopšte koristio SPF 50 ako je razlika u zaštiti u poređenju sa SPF30 samo jedan odsto, pogotovo kada se u obzir uzmu estetski izazovi koji dolaze sa visokim faktorom zaštite. Odgovor je jednostavan – količina zračenja koje može da izazove oštećenja ne mora da bude velika pošto je reč o dugom vremenskom periodu, odnosno sveukupnom životnom izlaganju suncu. Sa druge strane, ovaj jedan procenat može da znači i procenat manje obolelih od kancera kože tako da se ne može smatrati zanemarljivim. U poslednje vreme na tržištu se pojavljuju proizvodi sa zaštitnim faktorom većim od 50+ pa čak i sa oznakom od SPF100 koji blokira 99 odsto UV zračenja tako da čak i maksimalna koncentracija filtera ne nudi potpunu zaštitu od sunca. Stručna zajednica zauzela je jedinstven stav o proizvodima koji imaju oznaku veću od SPF 50 gde ih smatra obmanjujućim za potrošača te preduzima značajne napore da se uvede zabrana deklarisanja provoda na SPF koji je veći od 50 uglavnom zbog toga što potrošaču šalju poruku o dramatično jačoj zaštiti koja u realnosti ne postoji, što nepovoljno utiče na ponašanje kad je o zaštiti reč.

 

NAČIN UPOTREBE

Zaštita od sunca koristi se tokom cele godine jer je UVA zračenje uglavnom konstantno tokom godine. Tokom dana prodire kroz oblake i stakla, a najodgovornije je za oštećenje struktura kože, odnosno za skoro sve znakove njenog starenja. Idealan faktor zaštite je od SPF 30 do SPF 50 gde treba imati na umu da je jačina zaštite uslovljena količinom proizvoda koji se koristi – gde je potrebno oko 1,3 grama, što je znatno više nego prosečna količina hidrantne kreme. Svaki put kada se upotrebi manja količina SPF proizvoda, dobija se manji faktor zaštite koji, u odnosu na dostupne podatke, neretko može da bude čak i upola manji. S obzirom na to da je SPF proizvod stabilan tokom prva dva sata, kada je reč o konstantnom izlaganju suncu kao što je to na moru, zaštitu treba obnavljati na svaka dva sata. Kada se govori o svakodnevnim, „gradskim“ uslovima, gde je izlaganje suncu sporadično, idealno bi bilo da se zaštita obnovi u drugom delu dana, odnosno da se nanosi ujutru i popodne.

 

NEGA, DEKORATIVA I ZAŠTITA OD SUNCA

Proizvod za zaštitu od sunca treba da bude poslednji korak nege, odnosno prvi korak šminke. Imajte na umu da je svaki provod za zaštitu od sunca hidrantna krema/ mleko/gel u kome su smešteni UV filteri. Ovo praktično znači da nema potrebe da nanosite kremu za lice pre proizvoda za zaštitu od sunca jer je to isto kao da nanosite dve kreme što je često razlog najrazličitijih problema sa kojima su potrošači suočeni kao što je preterano mašćenje kože, ljušćenje ili rastvaranje proizvoda… Ukoliko se na to doda i prajmer za šminku (što je ništa drugo neka krema sa karakterističnim fizičkim svojstvima) to je isto kao da ste naneli tri kreme i uklapanje ovih proizvoda je nemoguće. Zato je od posebne važnosti da izaberete SPF proizvod koji je namenjen vašem tipu kože. Što se tiče ostatka nege, nju koristite kao i inače, ali imajte na umu da su SPF proizvodi, usled formulacijskih ograničenja, uvek nešto teži, te za jutarnju negu birajte lagane kozmetičke proizvode – idealni su serumi. Kako biste izbegli negativne interakcije između SPF proizvoda i tečnog pudera, uglavnom birajte pudere koji sadrže dosta silikona i SPF proizvode koji imaju umerenu količinu masnoća. Uvek se odlučite za šnimku koja sadrži i SPF jer vam može pomoći u održavanju zaštite, ali imajte na umu da šminka sa SFP-om ne može da zameni proizvod za zaštitu od sunca jer je ona uslovljena nanetom količinom.

 

BEZBEDNOST

Pitanje bezbednosti jedinjenja svakako je kompleksno, ipak trenutno ne postoje podaci koji svedoče o štetnosti različitih UV filtera dok se cink oksid i titanijum dioksid smatraju potpuno bezbednim. Sa druge strane, postoje novi dokazi1 o propustljivosti najčešćih hemijskih UV filtera u telo, njihovoj koncentraciji u krvi, kao i drugim tečnostima, ali nema podataka o njihovom sistemskom uticaju, a da ne govorimo o kancerogenosti. Ovi novi podaci o koncentraciji filtera u plazmi demonstriraju jasnu potrebu za konkretnijim istraživanjima tako da ćemo relativno skoro imati više podataka. Samo prisustvo jedinjenja u telu nikako ne znači opasnost po zdravlje, niti se manjak podataka može smatrati argumentom za štetnost. Ipak, ukoliko ne želite da sačekate podatke, uvek možete da se orijentišete na proizvode koji se baziraju na cink oksidu i titanijum dioksidu. Takođe, esencijalna ulja kao i parfemi, odnosno mirisna jedinjenja bez obzira na to da li su iz prirodnih ili sintetičkih izvora, statistički predstavljaju najčešće uzročnike kontaktnih alergijskih reakcija, dok pojedina ulja mogu biti fototoksična te su nestabilna na suncu i stoga ih treba izbegavati.

 

UV ZRAČENJE I VITAMIN D

Naše telo proizvodi vitamin D tako što UVB zraci bivaju apsorbovani od strane 7-dehydroholesterola koji putem određenih reakcija biva konvertovan u biološki aktivan oblik vitamin D. Ipak, kapacitet tela da proizvede vitamin D je ograničen gde po dostizanju limita za proizvodnju, dalje izlaganje UV zračenju počinje da uništava vitamine i tako zapravo smanjuje nivo vitamin D. Potrebno je provesti svega nekoliko minuta dnevno na suncu kako bi se primila dovoljna količina UV zračenja za sintezu ovog vitamina kada govorimo o sunčanom periodu godine, odnosno od aprila do oktobra. Periodi godine sa malo sunčanih dana teško da mogu da obezbede potrebu količinu zračenja pa se stoga preporučuje uzimanje dodataka ishrani sa vitamin D. Skoro polovina zapadne populacije ima manjak vitamina D koji se sreće i kod osoba sa izbalansiranom ishranom tako da testiranje na vitamin D treba da postane sastavi deo preventivnog testiranja svakog pojedinca. Dostupni podaci takođe govore da redovna upotreba proizvoda za zaštitu od sunca ne utiče na nivoe ovog vitamina. Sa druge strane, važno je napomenuti da u poslednjih nekoliko godina dobijamo nove fascinantne podatke o mogućem terapeutskom uticaju umerenog i bezbednog UV zračenja na parametre gojaznosti i metaboličkog sindroma, čije se delovanje čini nezavisno od metabolizma vitamina D2.

 

REAKTIVNOST I ZAŠTITA OD SUNCA

Čini se da je najveća prepreka redovnom korišćenju proizvoda za zaštitu od sunca reaktivnost kože koja se javlja kod zapanjujuće velikog broja korisnika. Prilikom korišćenja SPF proizvoda potrošači opisuju različite reakcije, od crvenih tačkica i svraba, preko različitih tipova akni do jakih upala koje se javljaju dublje u koži, bolne su i teško prolaze, a simptomi se brzo primiruju kada prestanu sa upotrebom SPF proizvoda. Apsolutno na svakom forumu na kome se pokrene pitanje SPF proizvoda rasprava se uglavnom svede na ovaj fenomen. Najveći deo pitanja koje smo dobili odnose se na ovaj problem gde se ponekad čini da svaka druga osoba ima slično iskustvo. Posebno je interesantno to što se ova pojava javlja kod svih tipova kože, nezavisna je od tipa filtera u proizvodu ili strukture proizvoda. Iako postoje brojna mišljenja o uzrocima, dok stručna literatura uglavnom zanemaruje ovaj fenomen, medicinski radnici olako odbacuju navode korisnika dok kozmetička industrija po običaju ćuti. Ovaj fenomen i njegovo negiranje još jednom potvrđuje otuđenost industrije od stvarnih potreba potrošača jer odbija da prepozna problem i upusti se u njegovo rešavanje. Otuđenost se ogleda i u tome da najveći broj SPF proizvoda ne može da se nanese na predeo oko očiju jer izazivaju pojačano suzenje i pečenje, dok stručna tela apeluju za efikasnijom zaštitom zone oko očiju usled učestale pojave melanoma. Tako da nismo u mogućnosti da pružimo nikakve značajne smernice kako bi se izbegla reaktivnost osim opštih u smislu: birajte lagane proizvode „bez masnoće“ iako se ovo čini nedovoljnim savetom. Takođe, nismo sigurni ni kome bismo skrenuli pažnju na ovaj fenomen pošto nacionalne institucije zdravija i stručna tela nisu pokazala istinsko interesovanje za ozbiljnije probleme javnog zdravlja, a kamoli za ove, niti su sklone dvosmernoj komunikacija sa stanovništvom. Verovatnom nam ostaje da čekamo da neka ozbiljnija društva reše problem, kako to obično i biva. Do tada gunđamo i ponosno se mažemo.

 

OGRANIČENJA

Proizvodi za zaštitu od sunca najčešće se uzimaju zdravo za gotovo iako iza kulisa postoje različiti izazovi. Naime, laboratorijski uslovi u kojima se testiraju SPF proizvodi često ne odgovaraju uslovima stvarnog korišćenja. Uviđaju se velike razlike u određivanju faktora zaštite u zavisnosti od testa koji je korišćen i laboratorije, tako da isti proizvod može da dobije dramatično drugačiji SPF rejting. Nezavisna testiranja proizvoda za zaštitu od sunca često utvrde znatno manji faktor zaštite nego onaj koji je naveden na ambalaži. Zato je važno da pratimo lično iskustvo korišćenja proizvoda za zaštitu od sunca, odnosno da posmatramo kako naša koža reaguje.

 

m.a.p